България няма да може да кандидатства за втори транш от парите по

...
България няма да може да кандидатства за втори транш от парите по
Коментари Харесай

България изпуска 1 млрд. евро, ако не дефинира енергийно бедните

България няма да може да кандидатства за втори транш от парите по Плана за възобновяване, в случай че до края на този месец не въведе дефиниция за енергийна бедност. На този фон Партията на европейските социалисти организира дискусия за намаляване на цените на силата у нас и дефиниране на енергийно бедните.

По данни на Евростат за 2021 година 7% от жителите на Европейския съюз не са имали достъп до съответно отопление. За България този % е доста по-голям – съвсем 24% от популацията. За да може да има съответни ограничения за подкрепяне на тези хора, държавното управление би трябвало да измисли формулировка за енергийно небогати.

 
В момента комисията, която се занимава с този проблем е измислила дефиницята за енергийна беднотия... В момента беседваме по какъв начин тя да се изприлага през идващите години, по какъв начин да се верифицира статута на енергийно бедните. Предстои да се изчистят тези проблеми – да вземем за пример да се види по какъв начин да се следи кои здания към този момент са се възползвали от разнообразни европейски стратегии. Дори ние да не успеем до крайния период, който е края на декември, ние ще продължим да работим. Критерият сега е след взимането поради на разноските на домакинство за сила, характериските на семейството – вид на жилището, възраст на хората, като се сметне всичко те да попадат под безспорната линия на беднотия.
Атанас Пеканов, вицепремиер

В Европейския съюз линията на беднотия се пресмята като 60% от междинния приход за страната. По думите на ръководителя на енергийната комисия в Народното събрание – Делян Добрев програмата по проекта за възобновяване ще разреши на живущите в многофамилните жилищни здания и блокове да аплайват за финансиране за енергийна успеваемост.

 
Условието в новата стратегия е да има механически паспорт на самата постройка и да има енергийно проучване. Сгради, които нямат такава документи, би трябвало по най-бързия метод да се провеждат и да си ги набират. А парите ще за издаването на паспорта ще бъдат върнати след кандидатстване по програмата.
Делян Добрев, ръководител на комисията по енергетика

Добрев добави обаче, че сега всички битови консуматори се преглеждат като енергийно небогати, така заплащат по-ниска цена, избрана от Комисията за енергийно и водно контролиране. Поради тази причина през последните години не се приемала дефениция за енергийно небогати.
„ Следващите три години всички битови консуматори ще продължат да се преглеждат като енергийно небогати, ще заплащат по-ниска цена, избрана от регулатора. Ние приехме такова решение на Народно събрание. Хубаво е да има формулировка на енергийно небогати, само че сега не е необходимо “, сподели той.

Не такова мнение изрази ръководителят на самия регулатор – Иван Иванов.

Чрез дефиницията за енергийно небогати и промени в закона за енергетиката КЕВР може ли да дава преференциални цени на нуждаещите се, които са по-ниски от избраната за месеца?

 
Да, може. А никой тук не сподели някакви данни по какъв начин могат да се подкрепят енергийно бедните. Когато Комисията и министерството на енергетиката под управлението на Теменужка Петкова изготвихме модел за формулировка на енергийно небогати, както и ограничения. Предложихме ги на министерството на труда и обществената политика, само че нищо не се направи.
Иван Иванов

Ако България не предложи формулировка за енергийно небогати до края на декември, страната няма да може да кандидатства за втори транш заплащания по Плана за възобновяване в размер на над 1 милиард евро. А в случай че България не изиска второ заплащания, това ще забави и другите заплащания. По думите на евродепутатът Сергей Станишев Брюксел възнамерява и нови средства.

 
Част от ограниченията са свързани с в допълнение солидарно облагане на банките, както и на фармацевтичните компании. Но също така страните би трябвало също да подкрепят своите жители. Предвижда се разхлабване на фискалните правила, с цел да има пари да се подкрепят нуждаещите се.
Сергей Станишев

Система за помощ на енергийно бедните обмисля и министерството на земеделието.

 
Създаването на обществен фонд. Част от парите за дърводобива ще отиват в този фонд. И откакто определим кои са енергийно бедните те да бъдат дотирани и на тях да им се понижи цената за дървата. Това няма да кара страната да понижава цените генерално на дървата.
Явор Гечев, длъжностен министър на земеделието

Когато дефиницията бъде подготвена, се чака тя да бъде въведена през промени в закона за енергетиката, които да се одобряват от депутатите в Народното събрание. Чак тогава към този момент ще могат да тръгнат парите за енергийни помощи.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР